facebook

7 идеи от известни книги, които станаха реалност

Някои писатели са истински пророци.  Нека видим идеи, описани в популярни книги, които после намират приложение и в реалността:

Квас – не кола

квас никола

В постмодернистичния си роман “Generation “П” писателят Виктор Пелевин противопоставя руския квас на “Кока-Кола”. И не след дълго слабоалкохолната напитка преживя истински ренесанс в Русия, превръщайки се в патриотичния еквивалент на западната “Кока Кола”.

Брандът квас “Никола” започна да се налага именно със слогана “квас – не кола, пийте “Никола”. Големият успех на руската, ферментирала напитка принуди  производителите на “Кока Кола” да прибегнат до нещо революционно: те пуснаха на руския пазар своя собствена марка квас. Така за пръв път чужда компания започна да произвежда традиционното за братушките питие.

Боен клуб

Боен Клуб

В известния си роман “Боен клуб” Чък Паланюк ни представя място, където чрез честен бой хора се бият и така един вид се пречистват и добиват контрол над своя живот. Идеята се оказва толкова популярна, че бива адаптирана в много градове по света, където се появяват подземни “бойни клубове”. Много от тях съществуват и до днес.

Шерлок Холмс – основоположник на криминологията

Шерлок Холмс

Разказите на сър Артър Конан Дойл за детектива Шерлок Холмс, описват много методи на криминалистиката, които до този момент не са били известни на полицията. Сред тях са събирането на фасовете и цигарената пепел, идентификацията на пишещите машини и огледа с лупи на местопрестъплението. Впоследствие сред полицията стават известни и много други методи на Шерлок Холмс.

Свръхчовекът на Ницше и Хитлер

Фридрих Ницше снимка

Във философския си труд “Тъй рече Заратустра” Фидрих Ницше очертава идеята си за “свръхчовек” – утопично, идеално същество, което трябва да е върховната точка в природата. Тази негова идея е подхваната от Адолф Хитлер, който твърди, че расата от свръхчовеци всъщност е арийската. След идването на Третия райх Хитлер обявява това произведение на Ницше като най-великото достижение на германската арийска мисъл.

Жул Верн – “бащата на подводницата”

корабът наутилиус

В “20 000 левги под водата” (1870 г.) се появяват нов тип съдове – подводни кораби. В онези години идеята за “дълбинен” кораб все още не е родена и „Наутилус” се превръща във въплъщение на техническия прогрес. Заради това, Жул Верн става известен като “бащата на подводниците”. Между другото, в чест на „Наутилус” са кръстени много електрически устройства, компютри, космически кораби, ресторанти, рок групи и дори футболни отбори.

Методът на братя Стругацки

братя Стругацки

В романа си “Пладне, XXII век” братя Стругацки споменават системата “Каспаров-Карпов”. Това е метод, който се ползва за “копиране” на мозъка и изграждането на математически модели по него. Дотук добре, но романът е писан е през 1962 г, а тогава Анатолий Карпов е едва на 11 години, а Гари Каспаров дори не е роден.

Атомната бомба и Хърбърт Уелс

снимка на Хърбърт Уелс

Фразата атомна бомба за пръв път се използва от фантаста Хърбърт Уелс. Прогнозата за разпада на атома и появата на всеунищожителната бомба се появява на страниците на малкоизвестната му творба “Освободеният свят”, която е публикувана през 1913 година. Това означава преди Първата Световна война, а, както знаем, първата атомна бомба е използвана много по-късно.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account