facebook

7 изумителни природни феномени (видео)

 Много от чудесата на света могат да бъдат обяснени, но има и такива пред които можем единствено смирено да ахнем…

Светкавиците в Кататумбо

Тази уникална почти вечна буря от светкавици се случва край река Кататумбо, на мястото на което тя се влива в езерото Маракайбо – голямо солено езеро във Венецуела.

Светкавиците се появяват на височина от около 5 км., 140-160 нощи в годината, 10 часа на нощ, почти по 280 пъти на час… На мястото се наблюдават около 1 176 000 светкавици на година с интензитет над 400 000 ампера, които се виждат на разстояние от 400 км. Местните природозащитници смятат, че тази област трябва да бъде под защитата на ЮНЕСКО, тъй като мълниите са уникално явление и са най-големият източник за възстановяване на озоновия слой на планетата.

 

Рибният дъжд в Хондурас

Дъжд от животни – сравнително рядко явление, макар че е имало такива случаи в редица държави. Но за хората от Хондурас това е редовно явление. Всяка година между май и юли в небето се появява тъмен облак, последван от гръмотевици, силен вятър и за 2-3 часа се излива страшен дъжд. Щом спре да вали, земята е покрита със стотици мятащи се риби, които хората събират и отнасят вкъщи. От 1998г. пък ежегодно започва да се провежда фестивалът „Festival de la Lluvia de Peces” (“Фестивал на рибния дъжд”)  в град Йоро, Хондурас.

Козите в Мароко, пасящи по дървета

Мароко е единствената страна, в която поради оскъдната трева, козите са принудени да се катерят по дърветата арган и да ядат плодовете им. Пастирите пък са длъжни да следват козите от дърво на дърво, защото плодовете имат ядка, която стомасите на животните не могат да смелят.  Тези ядки се използват в производството на козметика, затова, когато ядките биват изплюти, пастирите старателно ги събират.

 

Червеният дъжд в Керала

От 25 юни до 23 септември над територията на Керала, Индия,може да се види удивителен червен дъжд. Първоначално се мислело, че цветът на дъжда се дължи на изгорял в атмосферата метеорит, но впоследствие учени доказали, че че причината е в спорите от местни водорасли, наречени “Rhodophyceae”. Съществува догадка, че цветните частици всъщност са от извънземен произход.

http://youtu.be/ZsZbPiU48ZM

Най-дългата вълна на света

В Бразилия, два пъти годишно между февруари и март, водите на Атлантическия океан мощно се вливат в устието на река Амазонка, образувайки шестметрови вълни. Този феномен е известен като “Поророка”. Въпреки  разрушават всичко по пътя си (къщи, дървета, животни), тези вълни са истинско предизвикателство за сърф ентусиастите…

 

Черното слънце в Дания

През пролетта в Дания се случва едно наистина необикновено явление: повече от един милион европейски скорци (sturnus vulgaris) се стичат от всички краища на огромни ята, около час преди залез слънце. Датчаните наричат това явление “Черно слънце” и може да се види от март до средата на април. Скорците мигрират от юг и през деня събират храна над блатата, а през нощта, след редица колективни пируети в небето, отиват да отдъхнат в тръстиката.

 

Огнената дъга в Айдахо

Тази дъга е едно наистина рядко метеорологично явление, което се появява, когато слънцето е високо в небето (на повече от 58° над хоризонта), а светлината преминава през прозрачните перести облаци, съставени от шестоъгълни ледени кристали. Слънчевата светлина преминава през вертикалната страна на кристалите, пречупва се и и се разделя на различни цветове.

http://youtu.be/NGM07uQ-L-w

 

 

 

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account