facebook

7 любопитни факти за ракията

 Тя носи упование и главозамаяние… Ето 7 любопитни факти за любимата на българина напитка:

 Какво означава думата “ракия”

Анасонов арак, който се пие в Близкия Изток.

Анасонов арак, който се пие в Близкия Изток. Снимка: Уикипедия.

Етимологията на думата “ракия” произлиза от турската raki. Tя пък е взета от арабското “арак”, което в превод означава “пот, изпотяване”. В случая по-логичното обяснение за това се крие в специфичния начин на приготвяне на градусовата напитка, която капе капка по капка като пот, а не заради потенето, което изпитва човек при консумацията на ракия.

 

 

 

 

От кога се пие ракия у нас

Лютивото питие се е пило по българските земи още през средните векове. Доказателство за това е намерена при разкопки в района на Асеневия дворец на хълма Трапезица част от керамична купа върху която има надпис на старобългарски, който гласи: “Аз пих на празника ракиня.” Находката даде повод на родните историци и археолози да поискат от Европейския съюз да признае ракията за българска.

Належащ проблем

Никола Богориди

Никола Богориди

Когато бесарабските българи в Молдова разбират през 1858 година, че за княз на Молдова е назначен българинът Никола Богориди, първата молба, която отправят към него, е да свали държавния монопол върху ракията.

 

 

 

 

Не питие, а билка

ракияОсвен че е много вкусна в комбинация с добре подбрано мезе, ракията е и полезна. Хората с язва и хроничен гастрит отлично знаят благотворното действие на 50 грама гроздова, приета на гладно. Известни са и свойствата на ракията да помага при зъбобол, зачервено гърло, болежки в гърба и т.н. Общо взето, с правилен подход винаги може да намерите извинение пред жена си защо пак си сипвате…

Световно призната

стралджанска мускатоваМакар да се смята за ценено предимно на Балканите питие, ракията често получава и световно признание. Например Стралджанската мускатова ракия бе избрана на трето място сред стотици изискани марки в класацията за най-добрите брендита за 2012 г. Класацията е на Института за оценяване на алкохолни питиета в Чикаго (Beverage Testing Institute -BTI).

 

 

Имаш крава, пиеш ракия

водка от мляко

В момента на мода сред световните знаменитости е водка, направена от мляко. Дали някой ден няма да пробие и млечната ракия?

Известно твърдение е, че ракия може да се направи от всичко. На кого обаче би му хрумнало да направи ракия от мляко? На фермера от Панагюрище Кръстьо Катинов, който години наред се опитвал да налучка правилната рецепта за приготвяне на млечния алкохол и в крайна сметка успял. “Млякото е най-бързо развалящият се продукт. Номерът е да го накараш да ферментира. Аз използвам захар, но в много малки количества като съотношение към млякото и мая в определени пропорции. Ако час след като съм подготвил сместа не започне да кипи, значи се е вкиснала. Около една седмица е необходима, за да е готова за варене”, издава тайните си амбициозния ракиджия и споделя, че от 120 л. мляко прави 40 л. ракия.

Химна на ракията

Логично, толкова обичаната от българите напитка, си има свой химн. Той е дело на Доктора и Попа – все професии, известни с увлечението си към лютивия елексир.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account