facebook

8 неразгадани мистерии

Или когато създаденото от човека е недостижимо за разгадаване от човека. Ах, къде са Мълдър и Скъли сега…

Тайните на Фестския диск

фестският диск

Загадката около Фестския диск подхожда на истории в стила на Индиана Джоунс. Открит през 1908 г. от италианска археологическа експедиция на остров Крит в град Фест, дискът представлява кръгла теракотена плоча с големина 16 сантиметра върху която са написани непознати йероглифи.

До момента никой не е успял да разшифрова загадъчния текст, като съществуват различни догадки за произхода и съдържанието. Дори се предполага, че дискът идва от легендарния изгубен остров Атлантида. Едно е сигурно – фетският диск още дълги години ще мъчи съня на археолозите по света.

Ронгоронго

ронгоронго

Ронгоронго е система от загадъчни символи, начертани върху различни артефакти, намиращи се на злокобно известния Великденски остров. Мнозина смятат, че те представляват безвъзвратно изгубена писмена система и съдържат подсказки за съдбата на изчезналата цивилизация, построила странните камени статуи (маои), с които е изпълнен Великденския остров.

Зодиакалните писма на серийния убиец

серийният убиец Зодиака

Едно от писмата на убиеца и негова скица.

 

Зодиакалните писма са четири шифровани писма, които, както се предполага, са написани от Зодиака – сериен убиец, който тероризирал жителите на Сан Франциско през втората половина на 1960 г. и началото на 1970 г.  Писмата вероятно са написани като начин да дразни журналистите и полицията. До момента само едно от четирите писма е разгадано, а самоличността на Зодиака също останала неизвестна до 1970 г., когато убийствата внезапно спрели.

Ръкописът на Войнич

ръкописът на Войнич

Наречен е в чест на полско-американския антиквар на книги Уилфрид Войнич, който го придобива през 1912 г. “Ръкописът на Войнич” е детайлна книга от 240 страници, написани на абсолютно неизвестен език. Страниците са пълни с цветни рисунки и странни диаграми, изображения на невероятни събития и растения, които не отговарят на нито един от известните ни видове. Авторът на ръкописа е неизвестен, но въглероден анализ доказал, че е писан в промеждутъка между 1404 и 1438 година.

Сигналът Уау

сигналът уау

Една нощ през лятото на 1977 г. Джери Емън, доброволец към програмата SETI (търсеща сигнали от извънземен разум), е възможно да е станал първият човек, получил сигнал от друга планета. Емън сканирал радиовълни от дълбокия космос с надеждата да намери послание от друга разумна раса, когато изведнъж забелязал необичаен “скок” в графиките на своите измервания.

Сигналът продължил 72 секунди – максимално възможната продължителност, която оборудването на Емън позволявало. Сигналът бил силен и предаван от място, където човешки крак не бил стъпвал – в съзвездието Стрелец, близо до звездата, назована Tau Sagittarii, намираща се на 120 светлинни години от планетата Земя.

Върхи оригиналната разпечатка на сигнала Емън написал думата “Wow!” Всички опити да улови сигнала отново не дали резултат, което довело до много спорове за неговия произход и значение.

Криптос

криптос

Криптос – загадъчна, покрита с кодове скулптура, която е създадена от художника Джим Санборн. Тя се намира пред централата на ЦРУ в Ленгли и е толкова трудна за разгадаване, че дори агентите на ЦРУ не могат да я разшивроват.

Скулптурата съдържа четири шифъра (надписа), като три от тях вече са разчетени, но четвъртият все още е “тъмна Индия”. През 2006 година Санборн даде жокер, че в първия надпис се съдържа подсказка за четвъртия, а през 2010 г. издаде още една тайна: буквите 64-69 NYPVTT означават думата БЕРЛИН.

Случаят Таман Шуд

таман шуд

Криптираното съобщение, оставено в книгата с поезия.

 

През декември 1948 г. на плажа Самъртън в Аделаида, Австралия е открит мъртъв непознат мъж. Освен факта, че самоличността му така и не била идентифицирана, случаят станал още по-загадъчен и заради това, че в таен джоб в дрехите на трупа имало свитък хартия на който пишело “Таман Шуд”.

Тази фраза се превежда като “завършек”, “край”, а листът се оказал откъснат от сборника с поезия на Омар Хаям “Рубаят”. Скоро въпросното копие на “Рубаят” с липсващия лист било намерено, а притежателят му обяснил, че го е открил на задната седалка на колата си в нощта преди да бъде намерен мъртвия мъж. На корицата отзад пък имало написано с молив някакво криптирано съобщение.

Мнозина смятат, че това е един вид пресмъртно писмо, но случаят така и не бил разгадан докрай.

Шифърът от Шъгбъро

Charles Dickens

Вгледайте се в “Пастирския паметник” в Шъгбъро (имение от 18 век, принадлежащо към графство Личфийлд в област Стафордшир) и ще видите пресъздадена известната картина на Никола Пусен “Аркадийски овчари”. Ако погледнете по-внимателно обаче, ще забележите странна последователност от букви: DOUOSVAVVM – шифър, който не е разгадан вече 250 години.

Личността на автора на кода също остава неизвестна, а някои предполагат, че той може да е следа, оставена от рицарите-темплиери за насочване към мястото, където се намира Светия граал.

Много велики умове са се опитвали да разгадаят шифъра, включително Чарлз Дикенс и Чарлз Дарвин.

Вижте още: 8 картини, в които са скрити тайнствени символи

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account