facebook

Just do it е вдъхновено от убиец?

Гари ГИлмор

Гaри Марк Гилмор e престъпник, признат за виновен за няколко обира и две убийства. Разстрелян е в щата Юта на 17 януари 1977 г. Става известен заради това, че изпълнението на наказанието му се превръща в първото смъртно наказание в САЩ от 1967 г. Гилмор е екзекутиран чрез разстрел, като го избира пред това да бъде обесен.

Вечетра на 19 юли 1976 г. Гилмор ограбил и убил Макс Дженсън, работещ на бензиноколонки. На следващата вечер ограбил и убил Бени Бушнел, мениджър на мотел в Прово. Той ги убил независимо, че те изпълнили всички негови искания. Отървавайки се от своя пистолет, Гилмор случайно се прострелял в ръката и оставил следи от кръв от местопрестъплението до гаража, в който паркирал камиона си преди да убие Бушнел. Собственикът на гаража, щом видял кръвта, записал номера на Гилмор и се обадил в полицията. Скоро бил арестуван.

Гилмор станал първият престъпник осъден на смърт, след като Върховният съд на САЩ възстановил смъртното наказание, отменено по-рано през 1972 г. Гилмор доброволно избрал смъртта, отказвайки се да иска помилване, въпреки че мнозина се опитвали да променят позицията му – например поpзвездата Джони Кеш.

За своята последна вечеря убиецът си поръчва хамбургер, твърдо сварени яйца, печени картофи, няколко чаши кафе и уиски. Когато е завързан за стола, той изрича фраза, с коятo по-късно остава известен: “Да го направим!”

Веднага след изпълнението на наказанието роговиците на очите на престъпника по негова воля били дадени за донорски органи, а самият Гари Гилмор се превръща в култов символ. Джак Никълсън е вдъхновен от историята на убиеца във филма “Пощальонът винаги звъни два пъти”, а историята за живота му служи за основа на книгата “Песента на палача” на Норман Мейлър, по която бил заснет филм с Томи Лий Джоунс в главната роля. Съществува мнение, че слоганът на Nike “Просто го направи” е вдъхновено от прощалните думи на Гилмор.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account