facebook

“Word” хитринки, които ще облекчат работата ти

уърд

Независимо дали сте ученик, студент или офис работник, работата с Word ви е наложителна. Но много хора не знаят за някои полезни функции на текстообработващата програма:

1. Може бързо да въведете дата с помощта на клавишната комбинация Shift+Alt+D. Датата ще се появи във формат ДД.ММ.ГГ. Същата операция може да се извърши с помощта на комбинацията Shift+Alt+T.

2. Ако все още не владеете слепия метод за набиране на текст, то Caps Lock-а може да си направи зли шеги с вас. Често се случва случайно да сте го натиснали, докато пишете, и в един момент да видите, че изречението ви е с изцяло главни букви и ще трябва да го пренаписвате. Да, ама не е нужно. Маркирайте желания текст и натиснете Shift+F3. И текстът вече е с малки букви!

3. Ускоряване на курсора. Обикновено, ако местите курсора с помощта на стрелките, той се мести само през една буква. За да ускорите неговото придвижване, натиснете заедно със стрелката и Ctrl.

4. Маркиране на несъседни части от текста – задръжте натиснат Ctrl и маркирайте фрагментите, които желаете.

воден знак word

5. Може да добавите воден знак (watermark) във вашия Word документ за допълнителна защита. За целта отидете на Page Layout  и изберете Watermark. Имате четири стандартни шаблона, както и възможността да създадете свой.

6. Много полезна е функцията F4 – тя ви позволява да дублирате последната команда. Ако натиснете F4 “Word” ще повтори последната команда, която сте направили. Това може да бъде въвеждане на текст, последователно отстраняване на няколко реда, използване на стилове за различните части от текста, както и други.

7. Да се постави ударение в Word  е много лесно – просто поставете курсора след буквата, на която трябва да е ударението и задръжте клавишната комбинация Alt+769. Важно: числата трябва да се набират от цифровата клавиатура вдясно.

8. Бързо придвижване из документа:

– Ctrl+Alt+Page Down — следваща страница
– Ctrl+Alt+Page Up – предишна страница
– Ctrl+Home — преместване на върха на документа
– Ctrl+End — в неговия край

word парола

9. За да защитите своя word документ с парола, отидете на  File, цъкнете на Info и Encrypt with Password. След това смело задайте парола, но не я забравяйте, защото възстановяването му ще е невъзможно.

10. Отмяна на последната команда е възможна чрез комбинацията Ctrl+Z.

уърд формули

11. Добавете формула. Освен Excel, и Word разполага с красиви формули, За целта кликнете на Insert > Equation > Insert New Equation.

Дано тези съвети са ви от полза. А сега ще ви разкрием една интересна тайна на Word:

Наберете в документа Q32NY – сложете размер 48 и изберете шрифта Windings. Видяхте ли какво се появи? Q32NY е номерът на полета на един от самолетите, който на 11 септември 2011 г. се разби в Кулите-близнаци в Ню Йорк.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account