facebook

Защо котките обичат да спят на главите на стопаните си

котка спи

Източник: imgarcade.com

Това, че котките обичат да спят на главите на своите стопани не е новина. Оказва се, че това явление има своето обяснение. Британски учени са провели серия от проучвания, за да разкрие причината за това поведение на нашите мустакати приятели. Има няколко теории защо котките спят на главите на своите стопани. Ще ви разкажем за най-известните от тях.

Първата теория е температурно-енергийна-целебна

Средната телесна температура на котките е много по-висока от тази при хората и е около 38,6 ° С, Съответно, те се нуждаят от много повече топлина, за да се стоплят. Вероятно сте забелязали, че четириногите обичат да се свиват на кълбо там където озаряват слънчеви лъчи.

Тялото на човек отделя голямо количество топлина, особено от главата и крайниците. Това много прилича домашните любимци. Мнозина са забелязали, че когато имат някаква болежка, котката ляга именно на това място, обирайки дискомфорта. Причината се крие точно в повишената температура на болния орган или участък на тялото.

Втората теория е ароматна

Котките безумно обичат аромата на косите на стопанина, особено на женските. Ако сте представителка на женския пол и обичате да всевъзможни ароматни шампоани и балсами, то котките губят ума си от главозамайващите ухания.

Някои котки обичат да блжиат и косите на другарите си. Не трябва да се радвате на това, защото вредни химикали могат по този начин да влязат в червата на животното, причинявайки му голяма вреда.

Трета теория, сантиментална

Някои учени предполагат, че котките обичат усещането за комфорт и спокойствие, които изпитват близо до главата на стопанина. Ето защо просто няма по-добра място за котката ти от твоята възглавница.

Шегата настрана, но експертите все още съветват хората да отучат котките си от навика да лягат гостоприемно върху тях, защото последствията за човека може да не са радостни: арушение на дихателния ритъм, изтръпнали крайници и дори хронично безсъние.

По-добре й направете някоя пухкаво място за престой, дори ако котката обича да спи върху вас повече от всичко.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account