facebook

Защо на рождените дни се духат свещички върху торта?

рожден ден свещи

Празничните традиции, по правило, водят началото си от древните ритуали. Добър пример е обичаят да се духат свещички върху торта на рожден ден и да се намисля по едно желание. Това се прави от хора от най-различни култури и от различни краища на планетата. Но колко от нас са се замисляли защо се прави това?

Откъде идва традицията да се духат свещи?

През XVIII век в Германия съществувал обичай да се палят свещи на всеки детски рожден ден. В този ден на видимо място се поставяла тортата със свещички. Те винаги били с една повече отколкото са годините на детето защото тази една допълнителна свещ символизирала бъдещето.

Свещите били оставяни да горят в продължение на целия ден и били заменяни, ако изгаснат. Вечерта детето ги издухвалo и си намислялo желание. Според поверието, стелещият се дим трябвало да донесе желанието директно към Бога.

Между другото, нещо подобно е имало и у древните гърци: на празненствата в чест на Артемида, богинята на лова и луната, също се използвали питки със свещи. Древните гърци ги оставяли в храмовете, принасяйки ги в дар на богинята.

Кръглата питка символизирала луната, а запалените свещи означавали лунния блясък. И тук, както при немския обичай, се смятало, че димът предавал молбите на хората до боговете.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account