facebook

Защо немците живеят така чисто?

 

древни немци

Чистотата в Германия и по-специално в област Швабия, не е била “вродена”, а може да се каже даже принудителна.

Дълго време немците боклука, пепелта, остатъците от домашните животни, костите и помията от кухнята директно през оградата си или където намерят. В резултат от лошата хигиена плъзнали болести и мръсотия из всички градове и селца.

През 15 век на графа на Вюртемберг му писнало от тази смрад и започнал да издава укази, че боклукът  и торта, които произвеждат хората и добитъкът, трябва да се извозва извън селото или поне “до реката”, при това само перз нощта. Но указите не свършили работа – проверката по изпълнението им куцала, тъй като служителите на реда били подкупвани.

Тогава графът издал нов указ, в резултат на който швабските градове внезапно станали ЧИСТИ. Указът по същество бил следният: ако забележите, че вашият съсед от няколко седмици не си е изчистил боклука и не сте ни съобщили за него, то ще бъде наказан не само той, но и вие. А ако ни съобщите за тази нередност, ще получите част от земята му.

В резултат на това всяка събота всички демонстративно и щателно почиствали боклуците пред своите дворове, страхувайки се да не бъдат наказани и да се разделят с парцелите си. Така швабското “Кервохе” станало част от културното наследство.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account