facebook

Нещата, за които можем да се поучим от италианците

 

Италианците са майстори в много изкуства. Изкуството на красивия живот, изкуството да живееш на момента и да се наслаждаваш. А защо не вземем няколко урока от тях?

Храната е удоволствие, храненето е ритуал

италианска храна

Италианците живеят по разписание. Звучи невероятно, но е така. Само, че това разписание е по-особено. Те се придържат към следния курс: кафе с кроасан сутрин – обяд със семейството – аперитив от 17-19.30 – вечеря в 20-21 ч. вкъщи или на ресторант.

Ядене на крак? Бързане с чашка кафе в ръка? Фаст фуд? Всичко това са принудителни мерки, прилагани само в краен случай.

Дори ако италианците имат 30 минути за обяд, ще бъде паста в кафене в компания на приятели.колеги, а не хапване пред монитора или със смартфон/книга в ръка. Храненето е удоволствие, което задължително трябва да бъде споделено с някого.

Общуването е двигателят на социалния живот, разговорът – това е изкуство

италиански дядовци

Можете свободно да общувате с малко познато лице, но не по криволичещи метеоролигични и природни теми, а така, че да е интересно?

Италия е мястото, където организирането на курсове по ораторско майсторство вещае банкрут, защото това изкуство там се овладява от детството.

Обхватът на темите е от прибирането на реколтата от цитруси и сравнение на вината от регионите Венето и Абруцо до взаимоотношенията на Цезар с Клеопатра и доминацията на романската архитектура в региона Емилия-Романя.

Тези разговори дават храна за размисъл, обогатяват с нови знания, носят нови познанства и разширяват твоите граници. И беседите не отнемат много а енергия, а напротив, зареждат.

Животът не е преследване на нещо. Той е просто живот. Тук и сега.

долче вита

Спрете. Издишайте. Огледайте се. Вижте, че около вас има живот.

Много е трудно да превключиш от постоянно бързане и усещане, че няма да успееш и ще пропуснеш възможността до разбирането, че възможностите седят спокойно край пътя и гледат как вие минавате покрай тях.

Италианците живеят с усещането, че имат време за всичко. И това значително намалява стреса наоколо. Спрете да бързате и ще започнете да успявате. Дори и с тричасова сиеста. Дори и с постоянни закъснения за всичко и за всички.

Дайте си време за всичко, без значение с какво се занимавате (за хапване, за дълга разходка до дома, за дълъг разговор с приятел) и ще се удивите колко бързо тези занимания ще бъдат оправдани.

Забавянето – това е пътят ктм по-добро качество на живот и… бърз прогрес в много сфери на живота.

Качеството на живот е приоритет номер 1, без никакви компромиси

момиче на трева

Парадоксално е, но за да стане вашият живот по-качествен, изобщо не са нужни повече пари. Напротив, в преследване на по-високи доходи, удовлетворяване на амбициите, вие губите от качеството на живот.

Дори ако всичко е вече постигнато и построено, за поддържане на статута си ще хвърлите още повече сили.

Животът в Италия е така устроен, че оставя място за удоволствия и качественото им провеждане. Помните ли, че говорехме за разписание? То фактически прави така, че всичкитези малки нещица, които са в основата на качествения живот, да се срещат в обичайния дневен ред.

Има време за сутрешно кафе и вестници; за прекарване на деня със семейството, да вземете детето от училище или да подремнете, време да се срещнете с приятели и т.н.

Нека го повторим стотици пъти, но да бъде разбрано от всички! Не живеем, за да работим, а работим, за да можем да живеем. И италианците успяват да живеят добре.

Бъдете снизходителни към себе си, “Защо не? – това е житейска философия

снимка на сладолед

Италия е пълна с изкушения: вкусно кафе на всеки ъгъл и възхитителни десерти, изискани вина, изкусителни сладоледи, интериорни магазинчета и магазини с аксесоари, откъдето е невъзможно да излезеш без покупка.

Така че, защо не?! Идеята е да не се отказвате от малките радости при това всеки ден. Идеята е да продължите да чувствате, че животът е прекрасен!

Прекарвайте време със семейството си, семейството е крепост.

снимка на пица

Когато свършите парите, постиженията ви бъдат забравени, приятелите ви се разбягат по света, това, което ще остане е семейството ви. В условия на постоянна политическа и икономическа нестабилност, характерна за Италия през цялата нейна история, семейството е единственото място, където ще ви приютят и няма да ви предадат.

Италианските неделни вечери, на които се събират близки и далечни роднини, са легендарни. Италианците се шегуват със своите семйни сбирки, но ги… правят. Защото въпреки шума и врявата, непоносимите лели, изморителните бабини ястия и непрестанните разговори за фигурата и футбола, семейството продължава да предоставя усещане за стабилност и сигурност.

Често се фокусираме върху качеството, а не на количеството. А италианците вярват, че качеството идва едва след количеството.  И не е важно къде ходи и какво учи вашето дете, а колко време вие прекарвате заедно с него.

Здравословният начин на живот не е избор на отделния човек, това е начин на живот

задна гума на велосипед

Следователно, пастата и пицата не влияят на фигурата. Средностатическият италианец годишно изяжда 26 кг паста, а носи размер М. Интересното е, че трудно се срещат италианци на диета. Самото им ежедневие, само по себе си, е диета.

То се базира на няколко прости правила: съблюдава се баланса на зеленчуци/брашно/белтъчини/плодове, готви се храна само от свежи продукти, използват се прости рецепти, контолират се порциите.

И вторият аспект на италианския лайфстайл: ходенето пеша и карането на велосипед. Колата е средство за придвижване при сериозен шопинг или за ходене на работа, ако работното място е по-далеч.

Дрехата прави човекът. Тя е начин за комуникация.

красиво деколте

Италианците са МНОГО загрижени за това какво впечатление остават у другите. И знаете ли? Тоа е хубааво. Това е красиво. Хората по улиците са приятни за гледане. Те имат дрехи за всеки повод.
Шорти, цветни ризи, слънчеви очила лятото в центъра на Рим или Флоренция е нонсенс. Ако човек е облечен така, значи 100% турист. Да си добре облечен (не е задължително скъпо) и в съответствие с обстановката – това е уважение към себе си и околните.

Съвършено особена история е как те се справят с шаловете, шапките и други аксесоари. Както се казва: “Готов съм да продам душата си, за да се науча как да връзвам шал!”

Снимки: pixabay.com

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account