facebook

8 реални факта за най-известния детектив Шерлок Холмс

Шерлок Холмс

Шерлок Холмс е най-популярният измислен персонаж  в света. Нека видим 8 реални факта за приятеля на доктор Уотсън:

IQ-то на Шерлок Холмс е около 190

В книгата “Интелектът на Шерлок Холмс и другите проблеми на трите лули” Джон Юредфорд се опитал да изчисли IQ-то на Шерлок Холмс чрез използване на три различни метода. Той  стигнал до извода, че IQ-то му е 190, тоест колкото на неговия сънародник сър Исак Нютон.

Шерлок значи къдрица

Според много източници Артър Конан Дойл вероятно е взел името Шерлок от староанглийската фамилия Shearlock, която означава “къдрав кичур светла къса” Други предполагат, че той бил вдъховен от известния цигулар Алфред Шерлок. Според трети, името е съчетание от фамилиите на двама известни играчи на крикет: Шервин и Шеклок.

Холмс е най-популярният измислен персонаж

Книгата на рекордите “Гинес” потвърждава, че Шерлок Холмс се е появил общо в 254 филма и телевизионни шоута. В базата данни на Internet Movie (IMDB) се споменава още по-голямо число – 292 филма и телевизионни програми.

В крайна сметка 90 различни актьора са играли ролята на Шерлок в различните сериали и филми. Съществува още един измислен персонаж, който се появява в киното още по-често, но той не е човек – това е Дракула.

Шерлок Холмс е вдъхновил истинските следователи

Много от стандартните методи на разследвания, използвани днес, всъщност са били споменати в романите за Шерлок Холмс, преди те да бъдат използвани в истинския живот. Например, снемането на отпечатъците на пръсти Холмс използвал още през 1890 година. Първото регистрирано използвано на пръстови отпечатъци било фиксирано в Аржентина през 1893 година. Скотланд ярд започнал да използва този метод през 1901 година.

Бейкър Стрийт 221B

В онова време, когато би живял Шерлок Холмс, Бейкър стрийт била много малка улица, а ай-големиятнеин номер бил 85. Сед като през 1930 година променили градоустройствените планове, цялата главна улица в Уестминстър била преименувана на Бейкър Стрийт.

За малко наистина съществувала къща на номер 221, но той бил свален няколко месеца след преименуването на улиците. Въпреки това, днес известният адрес съществува. на него се намира частен музей, посветен на Шерлок Холмс.

Любимата шапка на Холмс

Известната шапка за лов на елени, която днес Холмс носи във всички филми, всъщност първоначално не фигурирала в книгите на Конан Дойл. Тя била нарисувана от илюстратора Сидни Пъджет, който рисувал илюстрации към разказите на Холмс за списания. Също така Шерлок не използвал лула тип “кратуна”. В разказите той носил викторианска шапка и пушел тръба от глина.

По-големият брат на Холмс

Майкрофт Холмс,по-големият брат на Шерлок е удивителен персонаж. Обикновено го показват като човек, който знае и може дори повече отколкото брат си. Майкрофт често го показват в сериала “Шерлок Холмс”, но всъщност за него се споменава в две истории на Артър Конан Дойл: “Гръцкият преводач” и “Кражбата на чертежите”.

Баскервилското куче

Страшната история за рода Баскервил, който бива преследван от легендарно проклятие във вид на призрачно куче, е една от най-сниманите истории за Шерлок Холмс. Когато историята се появила за пръв път в списание Strand, то тя увеличила продажбите му с 3000 екземпляра. До днес са направени повече от 20 филма и сериали за баскервилското куче.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account