facebook

Защо котките събарят предмети от масите и рафтовете?

сладки котенца

Източник: pixabay.com

Дори да нямате котка, вероятно сте виждали как пухкавите рецидивисти събарят различни предмети от маси, рафтове, кафове и други места, където хората обикновено държат своите неща. Ако някога сте се чудели, защо го правят, сте на точното място, защото имаме отговор на този въпрос.

По думите на доктор Елън Уайтли това от наша гледна точка грубо поведение, се явява проявление на инстинкта на хищник, характерен както за големите, така и за съвсем малките представители на семейство котки.

“Играта” с добичето се явява обичайно поведение за котките по време на лов. Когато котката побутва неподвижен обект с лапи, тя всъщност “играе”. Котешкият инстинкт подсказва на вашата котка, че дрънкулката, лежаща до нея на масата може да се окаже мишка. Дори и да са нахранени, котките не пропускат възможност за бърза закуска, затова избутват вещите, за да бъдат 100% уверение, че това не е жив предмет. Когато предметът падне на пода, котката разбира, че това е просто портмоне и бързо загубва интерес към него” – пише доктор Уайтли.

Друга причина е, че котките просто са жадни за внимание:

“Заради това, че котката забелязва, че падналият предмет кара стопанина да стане и да го вдигне, то може всъщност да го прави нарочни, просто за да привлече вашето внимание, особено когато наближава времето за хранене” – обяснява доктор Уайли.

Всичко вече е ясно, но какво може да се направи?

Точното узнаване на причината поради която вашият космат другар се занимава с вандализъм, се явява ключ към решаване на проблема.

Ако тя практикува инстинсктите си на хищник, то просто й купете играчки, които може с пълно право да разкъсва, дъвче и размята. Това трябва да отбие желанието й да иска вещи, които може да бута от високо.

Ако не й стига вниманието, просто й до дайте (Благодаря, Кап!).

Най-добрият съвет как да спасите предметите от котешките лапи дава доктор Уайтли: “Всичко, което няма да оцелее от падане от високо, трябва да се сложи на недостъпно за котката място. Например, предмети като порцеланови статуетки, могат да се поместят в затворени стъклени рафтове.”

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account