facebook

Защо не се подарява четен брой цветя

букет-лалета

Всяко дете знае, че на човек трябва да се подарява само нечетен брой цветя, иначе може да го застигне нещастие или дори смърт. Това суеверие дотолкова дълбоко е навлязло в нашия живот, че стриктно се придържаме към него. А знаете ли откъде идва това поверие и защо четното количество цветя се поднася само на покойник? Хайде да разберем възникването на този предразсъдък.

Кога се е появило суеверието, че не бива да се подарява четен брой цветя? Още в езическите времен. Влъхвите на източнославянските племена смятали, че четните числа олицетворяват завършеността на жизнения цикъл, тоест смърт.

Оттук е и пословицата, че “бедата не идва сама”. Нечетните числа, според представите на нашите предци, напротив, символизирали живота и се използвали в качеството на своеобразен талисман срещу злите духове, които можели да нанесат вреда на хората.

Впрочем, много цветари са убедени, че в славянските традиции не е имало обичай да се подаряват на живите нечетен брой цветя, а на мъртвите – четен, и смятат, че сме взели традицията от японците, при които йероглифът “четири” е същият като йероглифа “смърт”.

Интересното е, че в Грузия е точно обратното – на живите “за щастие” се подаряват четни цветя, а на гробищата се носят нечетни, “за да не вземе покойният за себе си щастието на живите”.

А знаете ли, че подаръчният букет се подчинява на неписаното правило: “нечетно до дузина”, тоест количеството цветя имат значение, ако са три, пет, седем, девет или единайсет.

Четното число до десет или по-малко стъбла е прието да се поднасят като знак за скръб на траурните церемонии.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account