facebook

Защо ни сърби след ухапване от комар?

комар

Ако още не знаете, узнайте – не хапят всички комари, а само женските. Мъжките спокойно си прекарват своя живот, хранейки се с нектара от цветовете. По принцип, “комарките” също могат да се хранят с нектар, но без кръв те просто не могат да снесат яйцата си.

Как търсят плячката си? Тези двукрили имат умението да откриват живото същество благодарение на движенията, топлината или миризмата на последния. След като кацнат върху кожата на човека или животното комарът акуратно влиза с хоботчето си в нея, усещайки малките капиляри, където тече кръвта. Процесът на засищане продължава 30 секунди, понякога минута.

По правило, първото ухапване не се усеща. Възможно е и да не узнаете, че “обядват” с вас. Но ако ви ухапят повече от веднъж, организмът става чувствителен към протеина, който се съдържа в слюнката на комара. Заради това на мястото на “убождането” се появява малък оток, който започва да ни сърби. Впрочем, с времето организмът може да привикне към протеина и жужащите насекоми вече да не ви безпокоят толкова.

Забавно, че хората далеч не са любимото лакомство на комарите. Друга работа са плъховете или биволите. С какво толкова не им харесваме? Работата е там, че нашата кръв съдържа малко количество от аминокиселината изолевцин, благодарение на която произтича формирането на яйцата. Но това вече си е проблем на комарите…

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account