facebook

Защо Хитлер не превзел Швейцария?

Адолф Хитлер

Операция “Таненбаум” (б.р. – “коледно дърво”) – такова название носил планът на Хитлер за превземане на Швейцария. Той бил разработен по личните заповеди на фюрера. Планът предвиждал с яростна атака бързо да се разбие швейцарската армия и да се предотврати продължителна война в планините. Предполагало се, че впоследствие немската армия ще съумее лесно да превземе Цюрих и Берн. Вермахта дори вече бил приготвил няколко дивизии за нападение на Швейцария, но в последния момент операцията била отменена. Защо Хитлер решил да се откаже от нашествието в алпийската страна?

Една от основните причини е, че през есента на 1940 г. бил пропуснат подходящ момент за военна операция. Зимният климат на планинска Швейцария не позволявал бързо превземане на страната, а продължителни военни действия там не влизали в плановете на Хитлер. По-късно проблемът с инвазията в Швейцария загубил своето значение, основните сили били съсредоточени в операциите Барбароса и Марита, а през лятото на 1941 г. започнала войната със Съветския съюз.

Имало е и други причини, които обясняват провала на Хитлер в Швейцария. Например основната доставка на гориво и въглища  от Германия до Италия била невъзможна без бързата работа на швейцарската железопътна мрежа. Възможно е друг мотив за отказа на Хитлер да нападне “кръстоносците” да е фактът, че голяма част от жителите на страната били етнически немци. Затова впоследствие той планирал мирното присъединяване на алпийската държава към състава на Германия. Въпреки това, плановете на фюрера излезли криви. С всеки изминал месец патриотичните чувства в Швейцария нараствали, дори и тези от германската част от населението осъзнавали себе си по-скоро като швейцарци, отколкото като немци. Така страната на шоколадите останала неутрална до самия край на войната.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account