facebook

За какво служат лепенките върху плодовете?

плод лепенка

Малките лепенки върху бананите, портокалите или мандарините може да съдържат важна информация. В социалистическите времена децата асоциираха тези лепенки с дългоочаквана радост – тогава такива плодове бяха дефицит.

Те с особена радост ги отлепяха от плодовете и ги залепяха на масата или хладилника (нещо подобно на днешните магнитчета). Можеха да се лепят и върху кухненските плочки или дори върху себе си.

Днес такива лепенки са често срещани – и върху плодове, и върху зеленчуци.

За какво служат те?

По този начин производителите маркират своята стока. При покупка на млечни или тестени продукти потребителят винаги може да определи от какво са направени и едва тогава да избере продукта.

С малкия стикер производителят може да укаже, че този плод например не е опакован в пакет или кутия. Има производители, които залепят към всеки банан и комикс, с който да заинтересуват потребителите. Така, че следващия път човек да си вземе плод или зеленчук точно с този стоков знак, който му е харесал вече като вкус.

На други лепенки пък е указан QR-код или баркод със зашифрована информация за плода или зеленчука. Чрез него може да се разбере повече за продавача или да се узнае всичко за стоката с помощта на мобилно приложение, разшифроващо кода.

Удивително, но лепенките върху плодовете и зеленчуците стават за ядене!

Това, естествено, не означава, че стикерчето непременно трябвада бъде изядено, но производителите потвърждават, че всички лепенки се изготвят от хартия, която може да се яде. И лепилото върху стикера е пригодено за ядене. Подобна хартия се използва за украсяване на торти.

Как да разгадаем числата върху лепенката?

Върху някои лепенки е указан код от цифри. Ако той се състои от четири числа, значи плодът или зеленчукът са отгледани в естествени условия. Ако кодът е от пет цифри, трябва да видите първата цифра.

Ако цифрата е 8, то продуктът е отгледан, като са използвани технологии на генното инженерство.

Ако първата цифра е 9 – зеленчуците или плодовете са отледани в съответствие с органичните технологични процеси, които най-се доближавата до природните условия.

Лазерното гравиране ще замени лепенките

лазерно гравиране

В близко бъдеще лепенките върху плодовете и зеленчуците могат напълно да бъдат заменени от лазерното гравиране, което вече е популярно сред някои страни в Европа и Америка.

Този метод за маркиране е прост – под въздействието на лазерен лъч върху кожата се образува млака вдлъбнатина и се обезцветява пигмента.

Разработчиците на тази технология казват, че този начин за маркиране може да съдържа всякакъв текст. Подобни “татуировки” не проникват под кората на плода.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account